Zelf een diagnose van je auto uitvoeren, kan dit?

Een auto is een complexe machine. Met ongelofelijk veel werkzame onderdelen is het een ware uitdaging om bij een defect uit te vinden waar het probleem ligt en het vervolgens ook nog op te lossen zonder andere delen te beschadigen. Automonteurs hebben er hun handen vol mee. Hierdoor kunnen reparaties al snel erg duur uitvallen. Om te vinden waar het probleem ligt beginnen monteurs met het uitvoeren van een diagnose van een auto met een speciaal apparaat. Kun je dit zelf ook doen?

Waarom een diagnose uitvoeren?

Veel mensen wachten tot het controlelampje in het dashboard aangaat voordat ze nagaan of alles nog wel snor zit met hun auto. Er kunnen echter (kleine) defecten voorkomen in de auto zonder dat het controlelampje aangaat. Regelmatig een diagnose uitvoeren kan veel dure reparaties voorkomen. Als je zelf enige kennis hebt van auto’s en de reparatie van auto’s kun je kleine problemen volledig zelf verhelpen. Ook op de lange termijn kan het regelmatig uitvoeren van een diagnose positieve gevolgen hebben. Door de regelmatige check kan er beter onderhoud gepleegd worden, door jezelf of door je monteur, en hiermee kan de levensduur van de auto en zijn onderdelen verlengd worden.

Hoe een diagnose uitvoeren?

Het uitvoeren van een diagnose is helemaal niet lastig mits je de juiste benodigdheden hiervoor hebt. Voor een auto diagnose heb je een scanner of diagnoseapparaat nodig, eventueel adapters of verlengstukken en een laptop of smartphone. Wat er precies nodig is hangt natuurlijk af van het merk en model auto en van het merk en model scanner of diagnoseapparaat wat gebruikt wordt. Dankzij alle computertechnologie die in auto’s voorkomt kan zo’n apparaat makkelijk een scan uitvoeren waar het defect in de auto zit. Sluit het diagnoseapparaat aan via de connector die in je auto zit en lees de resultaten uit op de laptop of smartphone.

OBD2 Diagnoseapparatuur

Een van de meest gebruikte soorten diagnoseapparatuur is OBD2 diagnoseapparatuur. Dit type apparatuur is makkelijk te verkrijgen en hoeft niet veel te kosten. Er zijn veel universele OBD2 diagnoseapparaten die lang mee gaan en door de jaren en auto’s heen veel voor je kunnen betekenen. Doordat het zo makkelijk verkrijgbaar is wordt de software van deze apparaten steeds meer op de consument gericht en niet op de professionele monteur. Hierdoor is het gebruik van OBD2 apparatuur voor meer mensen mogelijk. Naast de OBD2 scanner heb je ook OBD2 reset apparatuur, waar de elektronica van je auto mee naar fabrieksinstellingen worden hersteld.

Gerelateerde berichten