Kunstmatige intelligentie op smartphones – welke AI-tools zijn nuttig voor alledaagse gebruikers?

Bijna geen enkel ander onderwerp houdt de wereld momenteel zo bezig als kunstmatige intelligentie. De echte vraag is: waarom is dat? AI is per slot van rekening geen moderne uitvinding; het basisidee gaat terug tot 1727! De auteur Jonathan Swift noemt computerachtige machines met de naam “Engine” voor het eerst in zijn roman “Gulliver’s Travels”. In het boek hadden ze de taak om kennis uit te breiden en machineprocessen te verbeteren – klinkt bijna als het jaar 2024, nietwaar?

Het duurde echter tot 1956 voordat de programmeur John McCarthy de term AI noemde op een conferentie aan het Dartmouth College. Hij verwees naar de “Logic Theorist”, een AI die talloze complexe wiskundige taken in zeer korte tijd kon oplossen. In 1997 versloeg een kunstmatige intelligentie de wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Tegenwoordig helpt het zelfs sportweddenschappen te voorspellen op bet777.be en ondersteunt het ons in ons dagelijks leven. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel.

ChatGPT – de alwetende alleskunner voor in je broekzak?

De chatbot ChatGPT, in november 2022 uitgebracht door OpenAI, veroorzaakte wereldwijd veel opschudding. Het ging zelfs zo ver dat Hollywood-schrijvers in mei 2023 hun digitale pennen stillegden. Waarom? Ze waren gewoon bang voor hun baan. Na een staking van enkele maanden gaf Hollywood zijn schrijvers nieuwe contracten – de staking was voorbij. Hoewel de angst dat ChatGPT mensen hun baan zou kunnen afnemen in veel industrieën heerst, is het niet meer zo aanwezig als in het begin.

Toch is het AI-taalmodel de afgelopen 1 ½ jaar ons dagelijks leven binnengeslopen. Begrijpelijk. ChatGPT wordt in sommige opzichten als alwetend beschouwd. Steeds meer mensen gebruiken de chatbot in het dagelijks leven om problemen op te lossen of ideeën te genereren. Er zijn zelfs mensen die hele businessmodellen hebben gecreëerd samen met AI – maar dit gaat veel verder dan normaal dagelijks gebruik.

Maar hoe wordt ChatGPT eigenlijk gebruikt in het dagelijks leven? Eén ding kunnen we zeggen: het heeft een breed scala aan toepassingen. Als je bijvoorbeeld net een spontane reis naar Barcelona hebt geboekt, kun je de AI gebruiken om accommodatie te vinden of zelfs als een real-time vertaaltool. Je kunt ook complexe dingen eenvoudig uitgelegd krijgen, wiskundige problemen oplossen of advies krijgen over hoe AI-probleem XY zou oplossen.  

Wees voorzichtig met de antwoorden van ChatGPT

Let op: ChatGPT-gebruikers moeten niet blindelings vertrouwen op de gegenereerde woorden! Het AI-taalmodel is niet foutloos en spuugt soms onjuiste informatie uit. Afhankelijk van de vraag die een gebruiker aan ChatGPT stelt, komen de wildste verhalen naar boven.

De chatbot antwoordde bijvoorbeeld op de vraag of er steenvissen in de rivier leven met: Ja, er zijn speciale steenvissen die in rivieren leven. Als voorbeeld noemde hij de riviersteenvis (Pangasius sutchi), die helemaal niet bestaat. De Latijnse naam Pangasius sotschi staat voor de haaienmeerval, wat geen steenvis is.

Ask your PDF AI – vervelende gebruiksaanwijzingen behoren tot het verleden

Deze AI-tool maakt het lezen van saaie documenten zoals gebruiksaanwijzingen volledig overbodig. Ask your PDF AI is een app waarin gebruikers verschillende documenten kunnen uploaden. Let op: Het uploaden van documenten met persoonlijke gegevens wordt afgeraden. Zodra de gebruiker bijvoorbeeld de gebruikershandleiding heeft geüpload, leest de AI deze als het ware door en verzamelt alle belangrijke informatie.

Zodra de AI de volledige inhoud heeft geanalyseerd, wordt er een chatvenster geopend. In deze chat kunnen gebruikers Ask your PDF AI vragen stellen over de handleiding, bijvoorbeeld: Waar moet ik rekening mee houden voor de eerste wasbeurt? De AI geeft antwoord op basis van de verzamelde informatie. Sceptische gebruikers kunnen het antwoord eenvoudig zelf opzoeken in de gebruiksaanwijzing. De AI geeft namelijk ook aan op welke pagina de informatie te vinden is.

Adobe Photoshop – de beeldbewerking van vandaag

Instagram, Facebook, Pinterest en WhatsApp – sociale media bepalen momenteel het dagelijks leven van 5,17 miljard mensen wereldwijd. En hoe verdienen sociale media hun brood? Ja, natuurlijk van gebruikers, maar zonder de juiste afbeeldingen zou deze wereld maar half zo kleurrijk zijn. Volgens Omnicore worden er alleen al op Instagram 1074 afbeeldingen per seconde geüpload! De ene is nog mooier dan de andere.

We willen niemand ergens van beschuldigen, maar de meeste afbeeldingen zijn matig tot zwaar bewerkt. Een pigmentvlekje verwijderd hier, een filter toegepast, de helderheid aangepast – er zijn vrijwel geen grenzen aan beeldbewerking. Tot een paar jaar geleden besteedden we uren aan handmatige bewerking voordat de foto aan het publiek werd gepresenteerd. Tegenwoordig zijn er AI-ondersteunde beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop.

Een zeer brede gereedschapskist die Adobe biedt

Ja, de software bestaat al jaren, maar de fabrikant voegde in 2023 de functie “Generative Fill” toe. Met deze functie kunnen gebruikers hun afbeeldingen in realtime laten bewerken door de AI. Hiervoor hoeven ze alleen maar een afbeelding te uploaden en bijvoorbeeld een kader over de ogen te tekenen. Er wordt een AI-invoerveld geopend waarin de gewenste wijziging kan worden ingevoerd. 

Als we “zonnebril” schrijven in het invoerveld, zet de AI een zonnebril op de persoon in de foto. Adobe Photoshop kan AI ook gebruiken om de achtergrond van de afbeelding te veranderen of objecten uit de afbeelding te verwijderen. Er zijn talloze functies in deze software die het dagelijks leven veel gemakkelijker kunnen maken, vooral voor gebruikers van sociale media tegenwoordig. 

Super Meme AI – grappige memes met één druk op de knop

Als we door de tijdlijn van sociale media scrollen, blijft iedereen erop hangen – memes. Het lijdt geen twijfel dat deze grappige afbeeldingen ons dagelijks leven veraangenamen. Tegelijkertijd vragen veel mensen zich af: hoe maak je eigenlijk een meme? Maak je geen zorgen, hier is geen creativiteit of praktische ervaring in het bewerken van afbeeldingen voor nodig. De oplossing is Super Meme AI. 

Met deze AI-tool kunnen gebruikers met één druk op de knop een grappige meme maken. Onder de categorie “Converteer een willekeurige tekst naar een meme of GIF” voer je in het tekstveld bijvoorbeeld de gewenste meme in: De bokstraining was erg inspannend, maar de trainer zat eigenlijk alleen maar duimen te draaien. Binnen een paar seconden creëert de AI tien memes, waarvan sommige zeker mensen aan het lachen zullen maken op sociale media. 

Conclusie – Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen!

Ondanks alle ingenieuze manieren waarop AI ons dagelijks leven al gemakkelijker maakt, moeten we één ding niet vergeten: het staat nog in de kinderschoenen. Gebruikers van ChatGPT moeten bijvoorbeeld niet vertrouwen op de beweringen. Een kritische blik kan nooit kwaad.

AI-tools zijn nog steeds geen alles-in-één oplossingen waar gebruikers volledig op kunnen vertrouwen. In plaats daarvan moeten ze worden gezien als een nuttig hulpmiddel dat ons dagelijks leven of vrijetijdsbesteding, zoals gamen, nu al vereenvoudigt. Het lijdt geen twijfel dat deze technologie de komende jaren met sprongen vooruit zal gaan. Toch moet niemand volledig op AI vertrouwen.

 

Gerelateerde berichten